Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Galleri » 16. Kommersiellt » Commecepåse

J-Å Johansson 
2011-05-12 22:47
Ja, sådant här är lite kul faktiskt. Ibland när man letar bland gamla grejer så märker man plötsligt att det ligger i en gammal kasse från EPA eller Lundins. Det känns så bekant så man först knappt reagerar. J-Å
Hans Ödman 
2011-05-14 12:50
Det enda som finns kvar av det som fanns från början, är väl frisörsalongen i källaren. Bowlinghallen var kvar länge på samma plats, men är nu ersatt av Myrorna.
Hans Ödman 
2011-05-14 12:53
På tal om Lundins, så hade de en livsmedelsaffär, när Commerce öppnade, i de lokaler som idag inrymmer en bokhandel, och en fabrik där Vallegrillen finns idag.
Ulf 
2011-05-14 22:30
Ja Lundins låg till vänster och Radio affären till höger när man gick in. Var det inte Sjöbers (Expert) den hette?
Olle Nilsson 
2011-05-15 09:59
Från Hagstens sett, så känns det som om ni har slarvat bort Karlstedts Bok-Ppr-Present. Har ni det? Om, så kommer frugan att nypa er i örat.
Hans Ödman 
2011-05-15 10:05
Eftersom jag arbetade med bygget Commerrce, så vet jag med bestämdhet att radioaffären låg rakt ovanför Lundins på andra våning. Det hände sig nämnligen att det blev stopp i uppsamlingsplatserna för regnvattnet på parkeringstaket. En person tog nämnligen ett spett och körde rakt ner i vattnet. Följden blev att det blev ett stort hål i det rör som skulle ta bort regnvattnet. Nu hamnade allt detta vatten på Div. radio och TV apparater som fanns rakt under. Den första föreståndaren hette Törnqvist och kom från Mariestad, vi hade nämnligen spelat handboll mot varandra.
Ulf 
2011-05-15 10:45
Till Olle:
Nej inte har vi glömt Karlstedts bokhandel. Där köpte jag min första Dymo märkapparat som jag har kvar än idag. Det var den mer raka typen innan de som har som liknande pistolgrepp kom att tillverkas. Varför jag inte tog med Karlstedts var att den låg in i andra ingången på Commerce den mot östra sidan.

Till Hans:
Rakt ovanför Lundins låg väl leksaksaffären samt en elekrtisk firma med lampor och div? Köte min första kassettbandspelare på denna radioaffär och den låg på samma våning som Lundins samt fotoaffären. Var det inte nedanför rulltrappan som parfymeriaffären låg också? Någon som kommer ihåg om det mer?
Olle Nilsson 
2011-05-15 11:18
Tack Ulf! Hustrun är nu nöjd och glad igen. Vid utbytet kring Sde Station och dess Snabbpil samt Londonpil gled vi in på mina födelsedata. Din luring, jag har kollat med Eniro om Ulf i Sde. Jag är dig på spåren det finns bara 167 Ulfar att gå igenom.
Saariste hemsida 
2011-05-15 13:40
Eftersom minnena verkar vara många när det gäller Commerce så gör jag här ett trevande försök till att med er hjälp försöka reda ut hur det såg ut och vad som egentligen fanns...

Uppenbarligen ändrades saker på redan på den tiden Commerce fortfarande var Commerce. Jag har inga direkta minnesbilder om hur det såg ut vid öppningen och strax därefter, däremot tror jag mig ha rätt hyfsad bild över vad och var huset hade i butiksväg några år in på sjuttiotalet och därefter. Om vi bara för enkelhetens skull i detta läge glömmer butikernas specifika placeringar (och i de flesta fall deras namn) och tänker oss att vi tittar upp på Commerces fasad från torget och använder Juhlins kontidori, det bakomvarande hiss/trappschaktet och den stora damavdelningen (Assbecks!?) som en tänkt skiljelinje mellan höger och vänster på andra våningen. Då ser mitt sjuttital ut som följande; till vänster om denna linje hittade man då en uraffär, en damfrisersalong, en sport/leksaksavdelning, en tyg/gardinaffär och längst bort bakom rulltrappan en herrklädesaffär. Området till höger om den nyss givna mittlinjen fylldes av en väskaffär, en skoaffär, ännu en klädaffär för något yngre publik. Sjuttiotalets bottenvåningshalva på Lundinssidan inhyste förutom just Lundins, ett parfymeri bakom rulltrappan, en blomsterafffär under och just hitom samma trappa, samt Expert på hörnan vid rampen ner mot Domus (tror att de ersatte en barnklädesaffär), senare kom GePe att starta en fotoaffär under rulltrappan där blomsteraffären låg. Samma våning fast på andra sidan bör vara enklare, restaurang Paletten som senare ersattes av kinakrogen Peking, korvkiosken i anslutning till restaurangen, Karlstedts pappershandel och Strokirks bokhandel. I källaren huserades bowling med matservering, och en herrfrisör. Biljardsalongen låg också i källaren men den fick sin entré vid Långgatans möte med Lögegatan.

Har jag glömt något??
Olle Nilsson 
2011-05-15 14:07
Bara en fråga, hustrun slutade 69 i jan. på Karlstedts. Strokirks var då en konkurrent på andra sidan torget. Var det den ödesdigra branden som gjorde att Sven Rydheim av humanitära skäl sålde sin bokhandel? Eller vad hände?
Svar till Olle Nilsson:
Saariste hemsida 
2011-05-15 14:55
Jag tror inte det var något mer dramatiskt än att Strokirks fick tjing på några kvadratmeter Commerce för sin verksamhet och att de sen delade upp verksamheten tillsammans med Karlsteds. Expert tog över stafettpinnen vid torget för att nån gång under senare hälften av 70-talet lämna över till floristerna medan man själv tog skivor och radioapparater till Commerce. Strokirkshuset brann långt senare, osäker på årtalet men kan det varit 02?
Hans Ödman 
2011-05-15 17:30
Bakom bokhandeln, hade Skaraborgsbanken en liten fileal.
Svar till Hans Ödman:
Saariste hemsida 
2011-05-15 18:07
Just det, så var det! Längst in i hörnan hade de två eller tre luckor.
Ulf 
2011-05-15 19:34
Saariste: Håller med om allt förutom att jag undrar om Expert flyttade till Commerce så sent. Jag har för mig att radiotvhandlaren var väldigt tidigt i Commerce. Ska se om jag har tur att hitta något kvitto från den tiden De som var i Strokirkshuset var Sjöbergs Radio och Tv i mitten ev 70-talet. Kommer ej ihåg om de var med i Expert kedjan de också.
Svar till Ulf:
Saariste hemsida 
2011-05-15 19:47
Ulf, jag låter tiden för Experts ankomst vara osvuren, tids nog lär vi få veta. Sjöbergs hörde dock till Expertkedjan (vykort.panatet.se/P2794365 ), Volvon som står parkerad utanför affären på samma bild har de "nya" skyltarna. De ersatte väl de gamla R-skyltarna någon gång runt 72?
J-Å Johansson 
2011-05-15 21:23
Tänk att bilden av en gammal pôse kan ge så många kommentarer. Minns själv Commerce som Jan beskriver det. Känns som igår. Parfyrmerit var väl Cassmarks. J-Å
Ulf 
2011-05-15 21:47
Saariste: Ja bilen är en Volvo årsmodell 73 så tidigare kan inte bilden vara från. Till vänster på andra våningen minns jag också att Optikern fanns. Hette den inte Hilberts optik?
Kommer ni ihåg heltäckningsmattan på damavdelningen med kläder på andra våningen på Commerce. När man gick fort och titta på mattan blev man lite snurrig av dessa vita och svarta rutorna den var mönstrad med.
Ulf 
2011-05-15 21:55
Tack själv Olle att du lungade ned U-B (frun för er andra).

Mvh Ulf
Maria 
2011-05-15 23:36
Är det någon mer än jag som minns en affär eller avd. på Commerce som sålde kinesiska(?) prylar? Detta var när stället var alldeles nytt - 1966-67 måste det väl ha varit? Gick på Vasaskolan då, och varje middagsrast och håltimme sprang vi ner till centrum för att gå runt på detta nya, märkvärdiga varuhus!
Ulf 
2011-05-16 08:43
Saariste: Mitt minne vaknade till en stund igen och jag kom på att mellan leksaksaffären och klockaffären så fanns det sportaffären på andra våningen också. Har du med detta i ditt minne också?
Tack för bra beskrivning ovan också.
Ulf 
2011-05-16 09:17
Maria, var låg den affären på ett ungefär?
Maria 
2011-05-16 09:51
Som jag minns det så låg den till höger när man kommer in från torget, kanske som en del av bokhandeln - sålde bl.a. solfjädrar och tvålar som luktade väldigt gott! Överhuvudtaget så var det en speciell doft därinne, lite annorlunda och spännande!
Hans Ödman 
2011-05-16 11:00
På andra våning fanns även ett tag en lampaffär, vad gäller herrklädesaffären så tror jag att det var en filial till EP.
Olle Nilsson 
2011-05-17 11:57
J-Å jag anar att Janne kommer att hala upp ett kvitto från Sjöbergs (jobbar Lars-Erik kvar) nästa vecka ur den gamla påsen. Å si då får vi köra ett varv till.
Ulf. Ulla-BRITT kommer ihåg en man som ofta kom in och strök omkring vid Dymo-app. Efter lång tid så äntligen köpte han en 1590. Ville ha Ulf på garantisedeln minns hon. Hon tyckte det var konstigt att han inga präglingsband köpte. Jag är nu på 159:de Ulfen. (Kul mä Bus).
Ulf 
2011-05-17 16:36
Olle: Ja det var nog jag det. Tog ju ett tag att spara ihop till banden eftersom jag tömde spargrisen fullkomligt när jag köpte apparaten och inte kunde pruta en tioöring ens.
Ha de så bra bland trollen Olle.
Hans Ödman 
2011-05-18 17:49
Olle N. Om du med Lars-Erik, menar Lars-Erik Karlsson, så,kan jag tala om att han finns inte längre bland oss. Det är flera år sedan han gick bort. Vi var tillsammans i SGU en gång i tiden. Sveriges Godtemplar Ungdom. Vi höll till på Logen Thor. Och hade även en stuga vid Simsjön.
Olle Nilsson 
2011-05-19 07:57
Bör vara rätt. Han drabbas som ung av en vanlig folksjukdom, tyvärr. Tillåt mig byta till Drottninggatans östra sida. Huset innan Milo-staben, in på gården ett enmansföretag i gårdshuset. Vet du eller någon annan, vad detta hette och gjorde? En stor brun pudel, Pompe, fanns där också.
Ulf 
2011-05-19 09:24
Kan det vara Skomakaren du menar Olle. Kommer inte ihåg Pudeln men på den tiden så gjorde väl ingen en "pudel" så det måste väl vara en riktig hund du menar?
Olle Nilsson 
2011-05-19 11:42
Ha Ha! Tax sam för ditt svar. Men Drever du med mig? Skomakar´n höll till inne på Wimas gård och längst in en sticka-mössa-fabrik. Gå tillbaka o sväng vänster. Där en kåk med port in till gården i båda ändar på huset. Går du in i den södra så finns den efterfrågade rörelsen rakt fram. Och det är? 158:de Ulfen har strykits. Det kan knacka på din dörr i semestertiderna om Alecta godkänner mitt önskemål.
Hans Ödman 
2011-05-19 18:42
Lars Erik öppnade eget i Tv-radiobranchen. Hade sin affär på St.Sigfridsgatan,
Ulf 
2011-05-19 19:23
Olle: Tack för varningen. Då ska jag planera långsemester om inte Alecta kan mutas.
Hans: Vad hette den affären? Har helt glömt detta.

Ha de'
Hans Ödman 
2011-05-19 20:52
Hette inte damaffären, Lagergrens ??
Ulf 
2011-05-19 21:33
Hans: Jag menade vad radioaffären hette och ungefär när fanns den?
Olle Nilsson 
2011-05-20 07:24
Hans hjälp, please! Det gällde ju Drottninggatan å huset innan Milo-staben. Där Ulf vill placera skomakar´n. Men han höll ju till inne på Wimas gård och längst in en sticka-mössa-fabrik. Gå tillbaka o sväng vänster. Där en kåk med port in till gården i båda ändar på huset. Går du in i den södra så finns den efterfrågade rörelsen rakt fram och som var?
Olle Nilsson 
2011-05-20 10:23
Mer info. Misstänker att det var ett skrädderi? En stor brun pudel, Pompe fanns där oxå. Lycka till...
Hans Ödman 
2011-05-21 12:19
Med Lagergrens menade jag damaffären på 2:a vån. Commerce.
Kommer för tillfället inte på vad Lars Eriks affär hette. Kanske kommer.
I vilket fall som helst fanns den inte länge där.
Thomas L 
2011-05-23 23:28
Kanske har nämnts ovan men jag hittar det inte eller också minns jag helt fel men min bild är att när man klev in i huset från torget så fanns det en kiosk omedelbart till vänster. Nån som minns annorlunda eller kan verifiera?
Svar till Thomas L:
Saariste hemsida 
2011-05-23 23:46
Just det, så var det ju! Ännu en minneslucka öppnad och som följd av det så kom jag att tänka på telefonkioskerna som var grupperade tre och tre på vardera sida trapphuset.

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

.

 

 

( besöksräknare laddas... )