Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Galleri » 08. Militärt » P4 10

Olle Nilsson 
2011-05-15 12:03
Det är 5 maj 1964 när en darrande yngling tassar in genom porten till P4. Nu skall jag försöka minnas husen här inne och medurs. Det kommer helt klart att bli fel. Räknar med att ni hjälper mig. 1 Hus för vaktstyrkan 2 Finkan 3 Markan 4 Matsalen 5 Pansarbio 6 Kläder o persedelförråd 7 Gympasal 8 Sjukhusgrinden 9 1:a Bataljon 10 Kansli 11 2:a Bataljon 12 3:e Bataljon 13 Kiosk/affär och nu tillbaka vid porten. Ett halmförråd fanns, men var? Och vad har jag glömt?
Olle Nilsson 
2011-05-17 19:48
På em hade vi fått ut runt 50 kg utrustning från förrådet bakom matsalen. Det låg en trappa upp och hyste 20-talet herrar i blåa verkmästarrockar. Dom stog bakom en disk med masonit på toppen. Den var såå blank. Dom frågade efter storlekarna som vi ändå inte fick. Upp på ett lastbilsflak och iväg på Pansarvägen mot Miloverkstaden. Vi körde förbi en idrottsplats på vänster och en skjutbana på höger, över Källegårdsbäcken. Förbi Motorgården och landade på de röda barackerna på vänster och innan betongvägen till Sahara. Vi hade kommit hem.
Maria 
2011-05-17 21:33
Det du kallar Sahara kallade vi Sandfältet - tvärsöver detta gick vår genväg från Tovatorp in till stan! Med hjärtat i halsgropen korsade jag detta "enorma" fält, för där körde ju stridsvagnarna som jag var livrädd för! Det var med stor lättnad som man nådde det lilla skogspartiet på andra sidan, och kunde fortsätta förbi fotbollsplanen och St:a Elins kölla och vidare in till stan! Men sen skulle man ju tillbaka också ! Denna väg gick (sprang) jag ensam vid 7-8 års ålder, för det fanns nånting som drog - nämligen biblioteket i Eric Ugglas gamla skola!
Svar till Maria:
Saariste hemsida 
2011-05-17 21:58
Du Maria.... vad minns du och vad kan du berätta om Tovatorp från den tiden byn var en fungerande sådan? Som boende på Källegården var det ju inte allt för sällan man hamnade i Tovatorp. Lanthandeln var, vad jag minns, redan stängd under mina besök, butiken med sin lilla grusplan framför såg ledsen och övergiven ut. Byn höll på att ändra skepnad från by till ett område där folk bodde när de inte var på jobbet. Jag har en svag (och kanske felaktig) aning om en busshållplats mittemot affären...? Stämmer detta?

Maria, fyll gärna på med vad du vet.
Maria 
2011-05-17 22:22
Affären drevs av Gunnar och Elin Friberg, tror att den stängdes i mitten av 60-talet. Skolbussen stannade strax intill affären, kanske även den vanliga bussen - men när vi skulle åka så klev vi på i korsningen där vägen går upp till motorbanan (Kyrketorpsbanan). Kyrketorpsloppet (speedway) var ju årets största händelse, då invaderades vår lilla by av flera tusen människor och det var verkligen fest!
Det fanns en skrotgård, som ägdes av John Eklund, och en ridskola som drevs av en familj som hette Karlsson.
Annars var det ju militärerna som satte sin prägel på Tovatorp, dom fanns alltid där! Det hände en hemsk olycka i början av 60-talet en militärjeep välte, och två små barn kom i vägen och blev dödade!
Själv flyttade jag därifrån 1967 när jag var 14 år, men minnena är starka och levande! Tar mig en tur dit ibland, fast nu var det några år sen - så trist att se hur allting förfaller!
Ulf 
2011-05-18 07:04
Till Maria: Hos Eklund var jag ett antal gånger. Ridskolan, var det där det nuvarande katt och hundpensionatet låg. Vet jag var där och de hade en fin Volvo 164 i Guldmetallick, dåtidens lyxigaste Volvo.
Maria 
2011-05-18 08:56
Till Ulf: Jag bodde granne med ridskolan, strax intill motorbanan. De som senare bodde i "vårat" hus, hade visst hundkennel (kanske katter också?). När huset revs, användes tomten som hästhage av ridskolan.
Till Saariste: Det var nog så redan på min tid, att dom flesta i Tovatorp bara bodde där, men jobbade i Skövde - t.ex. på Penta eller Gullhögen! Det fanns några mindre gårdar också, och ett trädgårdsmästeri (tror jag)!
Olle Nilsson 
2011-05-18 16:10
Kul, Maria! Men lova en sak, gena aldrig mer, att få en Centurion på nästippen gör mer än ont. St Elins källa har jag helkoll på förutom exakta placeringen. Vänster ner mot fotbollsplanen vid brospannet? Eller förbi Miloverkstaden där Tovatorpsvägen tog vid. Där ner till höger i diket till Falköpingsvägen? Något fanns där, typ fotbad åt Källegårdarna kanske? Minns du när farbror Bertil med sin häst, båda från Tovatorp körde gods åt SLAB inne i stan? Jag var codriver och har skrivit om detta tidigare.
Svar till Olle Nilsson:
Saariste hemsida 
2011-05-18 17:04
Källan låg (och ligger) på stadssidan om Källegårdsbäcken, den bäck som bron leder över just vid Pansarvallen. I högra diket efter Miloverkstaden, just före Fabians, står den milsten som jag tror du vagt kommer ihåg.
Maria 
2011-05-18 22:12
Olle! Jag minns ingen farbror Bertil, var bodde han?
Olle Nilsson 
2011-05-19 07:50
Maria, om du ens var född så var du troligen för liten att minnas Bertil. Jag vet bara just i Tovatorp.
Janne, då är Elin på plats, tack. Fabians och milstenen hade således inget med vatten att göra?
Olle Nilsson 
2011-05-21 11:34
Våra 2 första veckor fylldes av hälsningar och honnörer på alla lyktstolpar. Givakter, manövrer och enskild ställning. Marscher på Betongvägen. Höger om å vänster om helt om, ja göta petter. Jag blev naturligtvis riktkarl. Innebar ett fasligt ståhej och ropande. Vi fick anhålla om, lämna av mm. Vi tillhörde 8:de Pansarspaningskompaniet som styrdes av Kapten K Kjellgren. Plutonchef var sergeant Berg. Ni vet ju att det var viktigt att tala högt. Berg talade minst sagt högt utan att ropa, han var så enorm att det sägs att hästar på K3 kom i sken. På morronuppställningen valde de andra plut chef att vänta till Berg talat färdigt. Vi hade också furirerna Torstensson, Pettersson å Vogel. Minns ni hur viktigt det var att putsa skorna? Att bädda så kronan studsade i baken på han där uppe.
Hans Ödman 
2011-05-21 12:28
Jag kommer ihåg att på höger sida om infarten, låg ett bageri. Där fick jag prya i sjuan. Kommer ihåg att när "vanligt" folk gick till jobbet, hade vi gjort vårat. Fick också med mig några limpor hem som tack.
Olle Nilsson 
2011-05-22 12:02
Betr orienteringen inne på kasernområdet vill jag plussa på ett hus för tälttorkningen. Bakom matsalen sisådär. Klart slut...
Olle Nilsson 
2011-05-27 15:18
På kasernområdet fanns ett hus man aldrig missade nämligen matsalen.

I kön dit fick man passa sig o se till att alla knappar var knäppta. Om inte, och dagofficeren såg det så var det sist i kön. Den var fyrfilig o kanske 50 m lång. Kul kul. God mat lagades av ett stort antal flickor, varav en lär ha kallats för Pansar-Britta. Matbrickorna var stora som skyddsplåtarna under rallybilarna. I ett annat hus bytte man kläder. Där var det hårda gubbar och inget var förhandlingsbart. T ex kalsonger på fel vecka fick man höra: “Kalsonger byter vi på jämna veckor, idag får du byta med han i nästa säng”.
Olle Nilsson 
2011-06-01 14:46
Barackerna skulle renoveras, vi flyttade in i en kasern. Nära till matsalen o det var en lycka. Strax därpå skulle kasernen renoveras! Vi deporterades till Axvall o det läger som låg närmast byns centrum. Hette det Skaraborgslägret eller Västgötalägret? Tacksam för svar. Det var ett stort rött hus med logement som rymde många. Avträde i ett eget litet men långt hus. Gustavsbergsfåtöljerna var inte uppfunna då. Där fanns en bräda med ca 20 hål i. En hel pluton kunde samtidigt lägga upp strategin för kvällen uti Axvall. Matsalen en gul kåk låg nära en folkhögskola som rymde flickor som rymde till vårt läger ibland. En gång i veckan var det torsdag. Då vet ni vad som vankades, Sveriges nationalrätt. På kvällen när Taptot gått och vi skulle kvarta vart vi 19-åringar väldigt barnsliga. Det skulle tävlas om vem, som ja ni hajar vad som skedde. Det hela skulle poängsättas av skrattsalvorna. Vinnaren förklarades immun mot oss andra till nästa torsdag. Old Spice o Aqua Wera funkade bra som miljösanering……….Natti, natti………
Olle Nilsson 
2011-06-03 09:06
Vi är vid ett kärr som ligger i det hörn av heden där Skövdevägen går i höjd med avtaget till Lerdala/Flämslätt. Solen värmer bra. Vi sitter på sluttningen i 2 led. Jag i bakre o på flanken. Furir Vogel talar om bärgning. Hans röst blir lägre o lägre. Plötsligt slår gräsvallen mig i ryggen o jag börjar snarka. Väcks av en tordönsstämma ”Nilsson 2 varv runt kärret med språng, verkställ”! Det kostar att ligga på backen. På kvällen har vi 2 faciliteter att välja på, Jannes Konditori. Var det här din affärsbana började Janne? Låg vid byns enda 4-vägskors. Närmare lägret låg fiket som vi döpt till Skitiga Bullen, det valde vi bort. Nordstjernans stora konkurrent, Axevalla Bryggeri fanns att bese runt knuten. Betr. bärgningen så måste åka o tanka, till dess får ni bärga er!
Olle Nilsson 
2011-06-03 09:24
Jo, vi hade 2 uppgifter den ena att få upp en 912 ur kärret. Den andra att plantera en 912 i kärret. Detta fick lösas i valfri ordning. OK en bil attackerade kärret men väldigt flackt. Bilen lyckades att ta sig hela vägen över kärret! Spåren syntes i många år och minde om stridens hetta. Nytt försök från brantare del o succé. Halva framvagnen försvann, 2 förare syntes med kritvita nunor. Bärgningen gick sedan helt utan störningar.
Olle Nilsson 
2011-06-03 16:11
Ibland tyckte man att det vår tråkigt att vara militär, man ville helt enkelt hem en sväng. Vad gjorde man då? Jo ansökte om permission förstås. För att det skulle funka krävdes en väl motiverad anledning. Jag åberopade precis som det var att “Delta vid mormors begravning. Hon har betytt så mycket för mig så förneka mig inte detta.” Detta gick naturligtvis hem. Nästa gång jag ville hem så tog jag till samma skäl å si det gick bra igen. Tredje gången ansåg plutonchefen att något var väldigt mycket fel o min ansökan hamnade i pprskorgen. Fjärde gången drog jag till med morfar. Ja så kunde man gå igenom hela släkten.
Olle Nilsson 
2011-06-04 12:09
Alla ni som gjort lumpen på P 4 lägg ut era äventyr, kompaniförbud mm. Skulle vara jätteskoj att få läsa.
Hans Ödman 
2011-06-04 19:24
Olle N. Hade du gjort lumpen i början på -40 talet, så hade du kanske fått maten tilldelad av min mor. Hon arbetade då i köket. Det hade varit något att minnas.
Olle Nilsson 
2011-06-05 11:45
Då missade jag din mamma Hans, med några år. Hon var säkert lika go´ som de damer som jobbade bakom disken på min tid. Kom att tänka på vilket hälsosamt liv det var att vara soldat. Ute i friska luften hela dagen. Marschera, springa, åla osv. Aptiten steg och oavsett vad köket bjöd på så var det så gott.
J-Å Johansson 
2011-06-05 18:45
Kan ej bidra. Jag hamnade på A9 i Kristinehamn. J-Å
Olle Nilsson 
2011-06-05 21:03
J-Å, du har bidragit Kanon...bra!
Hans Ödman 
2011-06-06 07:45
Gjorde mitt på Infanteriets SS ( spionskola ), vart och när finns inte skrivit någonstans.
Olle Nilsson 
2011-06-06 12:16
Skoj! Nu är ni 2 st som följer med på resan trots konk. förband. Chiffrerat kommer här nästa äventyr. Axvall i en garagelänga (Pansarmuseet ligger i nästa) har furir Vogel genomgång på kulspruta m 58. Han går noga igenom alla manicker. Står framåtböjd över apparaten med baken åt mig. Jag hittar plötsligt en knappnål i vapenrocken! Vad göra med den? Oh en hemsk tanke styr mig. Går inte att hejda. Nålen hamnar av en händelse i furirens bak. Han blir säkert 3 m lång o frågar, “Vem var det?” Jag står alltid för vad jag gör så…”Nilsson följ med” Utanför står en militärcykel. “Nilsson på axel cykel, till bensinpumpen fram o tillbaka. Framåt marsch!” Långt o tungt men skoj hade gubbarna.
Ulf 
2011-06-06 13:30
Kan inte bidraga med P4 historier.
Var i Karlsborg.
Olle Nilsson 
2011-06-06 13:41
Ulf, deppa inte vi gillar dig ändå. Förresten kan du väl bjuda på en Karlsborgare! Vet du vad? På Kråk sköt vi korvar...??
Hans Ödman 
2011-06-06 15:40
Får inte yttra mig om min rekryttjänstgöring. Efter den, 1959 vara jag F.N. soldat i Gaza, sedan 1962 åkte jag till Kongo. Var med och delade Nobels Fredspris 1988, visserligen med en hel del andra, men ändå.
Olle Nilsson 
2011-06-06 20:23
Så spännande, Hans! Visste inte att det fanns en sådan skola. Jag har några Axvallare kvar sedan ska jag berätta om min FN-tjänst på Cypern. PS detta meddelande kommer att förintas om 10 sek. DS
Olle Nilsson 
2011-06-08 17:36
Kan ni fatta? Vi var förföljda av renoveringar! Hösten 64 skulle baracken i Axvall fixas! Vi hamnade i tält. Bara att gilla läget. Det var hyfsat varmt men senhösten blev kall. Vi eldade i kaminen, fick göra eldpostlista, ruska lång o ruska kort skulle finnas. Vatten i hinken. Eldposten bevakade att kamraternas fötter var utanför eldstadsbegränsningen. Allt detta känner vi alla till. Men tänk er att tälta i månad efter månad efter månad. Vi ledsnade på att elda och allt där omkring. När vi nu vaknade på morronen fick vi skära loss den isiga andedräkten. Vattnet i hinken var bottenfruset.
Raka oss behövde vi inte göra eftersom ansiktet hade krackelerat. Men det kom att komma varmare tider……..
Olle Nilsson 
2011-06-09 15:26
Vi hade nu fått krypa in i baracken och värmen igen, skönt. Vi skulle byta bort våra 912or mot 939or. Körde i kolonn med övriga kompaniets valpar mm mot P 4. Våmbbacken, Falköpingsvägen mot Fabians och sedan vart det fel på styrningen på 912orna som fortsatte svänga vänster, in bland husen och gömde sig där. En ståfika på Miloverkstadens personalmatsal var vad som fattades. Ingen hade märkt vår frånvaro när vi kom fram till Garageplanen. Puh! 939orna och någon 936 var våra nya fordon, utrustade med dunkhäck där fram och 144 jeepdunkar, tror jag, oljeskåp i bak sam en kärra som rymde 2,5 kbm. På taket satt dubbla Lvksp m 36 vattenkylda. På Kråk flög planen med en “korv” på låång wire efter. Då fick 36orna tala……Vid återfärden till Axvall kom planen igen och flygspaning gällde. Lund och jag turades om att köra och att spana. Vi bytte plats under färd, vilka stollar vi var……..
ändrad 1 ggr, senast 2011-06-09 17:26 av Saariste
Olle Nilsson 
2011-06-09 15:29
Dom där gula ansiktena, hur kommer dom dit?
Svar till Olle Nilsson:
Saariste hemsida 
2011-06-09 17:27
Ge skråen i att skriva boxtaven o direkt etter ett kolon så blir re bra sa ru se
Olle Nilsson 
2011-06-11 10:11
Mådä mådä, blir ännaliasum han sum vresa ner potätera i jola men bet å groddera först……….Häng mä Janne o i andra det är Muck idag. Det är 20 mars 65 och den stora dagen är inne, den vi alla längtat efter, äntligen skulle vi bli fria, få vända ryggen till allt, tanterna i köket med sin förhatliga ärtsoppa, de illvilliga befälen, grabbarna på luckan. Där stod vi i väldigt inte längre enhetlig klädsel, ett lapptäcke. Inte fasicken skulle vi sakna detta, nähädå. Cool Candys muckar twist dånade över kaserngården. Tacka tanterna gick så där lätt, befälen lätt som en plätt, tro dä. Furir Vogel skulle nödvändigtvis krama mig! Så vart det då Utryckning, civila kläder, Höger och vänster om………..Inte tusan sved det under ögonlocken på oss stålmän, nädå. Inte hade vi bytt adresser inte, nix. Å inte sänkte vi oss till nån jäkla kram runt i plutonen, aldri på tin. När vi gick genom grindarna så var det ingen som vände sig om en sista gång. Det som sved under ögonlocken hade absolut inte hamnat på kinderna………Jag har terrat er med att beskriva en del bus, det fanns dock mycket allvar. Napalm, tårgas, stridsgas, handgranater, skarpa skott osv. Det fanns kamrater som inte klarade av detta liv, fick åka hem. Klart slut för denna perioden, 206 Nilsson.
Carl-Axel Carlsson 
2011-06-19 16:29
Du Olle Nilsson Du vet väl att i den förhatliga ärtsoppan fanns det
säckvis med soda.Vet Du varför?
Olle Nilsson 
2011-06-19 17:17
Skoj, Carl-Axel! Dig har jag inte tjôtat med förut. Jag har hört talas om sodan helt klart. Jag tror att den hade att göra med Viagra fast tvärt om. Alltså en form av bromseffekt. Var det så?
Carl-Axel Carlsson 
2011-06-19 20:53
Det stämmer.Det stämmer men mattanterna ville inte erkänna det.
Ordern var "Skär upp säcken och häll i"
Olle Nilsson 
2011-07-04 08:00
Det är 1 april 1965 och vi sitter på planet ner till Cypern. Det är en DC 6a som startat från Arlanda 06.00. Det flyger så snabbt att vi lär nog landa samma dag. Det gjorde vi. Vi har tränats på P 10 i Strängnäs under 2 veckor för att bli riktiga Combat Soldiers och vi blev Rambos förebilder, vi fördelas nu på olika kompanier. Jag till Stabskompaniet, Carl Gustaf Camp, i Famagusta. Drivmedelschef som jag är, får jag en mack bestående av en tank på 4 kbm diesel och en massa jeepdunkar med bensin allt omgärdat av sandsäckar. Mina öppettider är 08 till 12. En fördel med att “vara egenföretagare” här är att vid kompaniets morronuppställning, där synkronisering av klockorna synes vara viktigaste punkten. Ja, den marscherar jag förbi eftersom jag måste sköta mina kunder. Efter lunchen kör en Bedford Lb oss till beachen för välbehövlig vila efter dagens enorma krafturladdning.
Olle Nilsson 
2011-07-06 12:49
En dag i veckan fick jag idka bodybilding. Köra en högerstyrd Bedford lastbil i vänstertrafik till den stora engelska basen Dekelia. Alla engelska fordon var beige/gula. Där bytte jag tomma dunkar mot fyllda, bara att hiva upp. Flera hundra a dryga 20 kilo. Det var bensin och den något tyngre oljedunken. Hej o hå, kunde sedan klia mig på vaderna utan att böja mig. Efter en sådan dag satt middagen bra. Lars Strömberg från Osby och jag körde sedan några matcher fotbollsspel. Ni vet långa stänger med spelare på. Till detta matade vi Jukeboxen och lyssnade på Billy Furys I will. (Finns på nätet, den är fin) Vi njöt av livet. Vi byggde en veranda till vår plåtbarack. Där satt vi alla på kvällarna och sjöng, Det är dans på Brännö Brygga, Rönnerdahl, Fritiof Andersson, Maj på Malö. Ja hela baletten och vi sjöng högt, med lite eldvatten så högt att Aten uppfann bullervallarna.
Olle Nilsson 
2011-07-06 17:49
Min bataljon hette 32 C, min beteckning var 3198 Nilsson. Hans Ö, hemma hette man 206 efter födelsedag, hur blev det 3198? Vid min mack låg även bataljonens bilverkstad. Den anlitades också till viss del av engelsmännen. Utanför staketet bodde en grekcypriotisk familj, frun hette Vicky. Hon var ett enda stort leende, ville man ha sandwich med skinka t ex o en Cola så var det bara att hojta Vicky one sand……Två min så stod hon där ropandes triandaena (31) ella (kom). Hon fixade också vår smutstvätt mot betalning. Det gick snabbare än kompanivägen. Hon hade en dotter och vi en ungkarl i verkstaden. Vad hände? Jo, det som alltid händer. Bröllop, grekisk kyrka hur vacker som helst, prästen talade så alla förstod utom vi, vandring till en gård och fest. Många olika rätter men en enda måltidsdryck till allt Metaxa. En säng stod på gården och var bäddad med ett lakan. Plötsligt hälldes någon röd vätska på sängens mitt. Symboliken förstår vi alla men seden var vi inte vana vid. Nå, brudgummen fick nu flyga hem till Sverige/Gotland med sin brud. Han var inte längre att militärt betrakta som neutral.
Olle Nilsson 
2011-07-10 19:35
Vi fick semester eller leave 2 v. Vi var sex stycken som tog båt från Europa, (Limassol) till Asien. Där tog vi taxi till Jita-grottorna mycket vackra (droppsten) idag 6 km djupare. Båten till Port Said, Alexandria och Tuttan Kamons 7 kistor. Mot Kairo, nu var i Afrika. Först pyramiderna med kamelritt. El ala Mein en enorm kyrkogård. På Nile Hilton i Kairo fick vi inte bo, vi hade ingen kavaj. På Nile Hilton båten fick vi bo men inte äta, kavajen igen. Så flög vi hem till Cypern………….. Nu tycker jag att jag flyger hem till Skövde och lämnar detta bakom mig….Hej!

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

.

 

 

( besöksräknare laddas... )